În perioada martie-iulie 2019, Asociația pentru promovarea educației creativ-ecologice si5 abilitatilor inovative a implementat primul proiect de la debutul programului Corpul European de Solidaritate, cu găzduirea a doi voluntari români. Deși asociația are experiență în derularea proiectelor de voluntariat european, „Cuvinte pentru sanatate” este un proiect care descrie mai multe premiere: activitățile au fost susținute de voluntari români, iar intervenția în domeniul educației medicale, din acest program, a fost prima la Constanta.
Ideea acestui proiect a pornit de la conceptul stării de bine a bolnavului în timpul spitalizarii sale. Ea este influențată de complianta terapeutică (definita ca raport dintre indicațiile date de medic și cele înțelese și respectate de pacient) și se rasfrange asupra duratei timpului de recuperare/însănătoșire : cu cât starea de bine este mai prezentă , cu atât timpul de recuperare va fi mai scurt – ceea ce este de dorit atât din perspectiva pacientului, dar și a personalului medical și al managementului spitalicesc.
Voluntarii au ajutat la completarea unei verigi lipsa in comunicarea dintre bolnavi si personalul medical. “Noutatea pe care am adus-o noi prin acest proiect este ca nu s-a încercat niciodată introducerea unor servicii între pacient și medic, care să faciliteze înțelegerea informațiilor și urmarirea felului în care aceasta va influența direct complianta teraputica. Ideea a fost inspirată dintr-o experiență personală, în care un pacient care a suferit o interventie chirurgicala s-a recuperat mai rapid, fiind mai compliant cu recomandările medicale, după ce a înțeles ce i se întâmplă . Oricât de binevoitor ar fi personalul medical, îi este dificil să iasă din paradigma medicală pentru a transmite o informație în așa fel încât bolnavul să înțeleagă tot ce-l așteaptă în recuperarea sa”, ne spune Irina Molnus, coordonatorul proiectului.
Printre rezultatele proiectului notăm că starea de bine a bolnavilor consiliati, versus cei care nu au beneficiat de acest serviciu, s-a îmbunătățit cu 60% după 10 zile de la intervenția chirurgicală. S-au confirmat corelații între timpul de recuperare și cateva variabile, precum: relația cu personalul medical, calitatea serviciilor primite, care au inclus existența consilierii și suportul emoțional, dar și o corelație mai slabă cu varsta și experiențe anterioare ale spitalizarii.
La Secția Pediatrie, unde s-a lucrat cu copiii, activitățile au deschis drumul spre colaborări viitoare. Avand in vedere că starea de bine reduce anxietatea din timpul spitalizarii, în cazul micilor pacienți activitățile au fost bine primite și au adus multă bucurie.
Un testimonial ilustrativ din activități: “O fetiță cu un zambet superb, arsă, abandonată de o mamă cu tulburari psihice… “Magia” noastra a facut-o sa zambeasca. Chiar să râdă . Chiar este nevoie de puțin pentru a ajuta!”, ne spune un voluntar.
Proiectul a deschis drumuri către viitoare intervenții și ne dorim ca astfel de servicii sa fie standardizate și recunoscute ca noi profesiuni, pentru imbunatatirea relaționarii în domeniul sanitar, cu reale beneficii atat pentru bolnav, cât și pentru sistemul sanitar.