În 1 martie 2019 a debutat la Constanța proiectul “Cuvinte pentru sănătate ”, finanțat prin corpul European de Solidaritate și implementat de Asociația pentru promovarea educației creativ-ecologice și abilităților  inovative CREATIVE+

Ideea acestui proiect s-a dezvoltat de-a lungul a mai multor ani de observare a comportamentului bolnavilor internați , în special în secțiile chirurgicale (acolo intervențiile sunt invazive și disconfortul bolnavului este foarte mare), unde atâta vreme cât informațiile despre diagnostic și evoluție a stării generale nu erau cunoscute sau înțelese , timpul de recuperare era lung și starea de bine lipsea.

Informațiile au fost analizate atât din perspectiva pacienților , în special a celor tineri care erau dornici de a afla mai mult – dar nu exista un personal disponibil pentru aceasta asistență , dar și din perspectiva medicilor care reclamau răspunsul lent al bolnavilor la tratament, simțind nevoia de a fi sprijiniți în acest demers.

Ideea de a oferi și activități recreative în spital este de asemenea rar întâlnită în România și ea este susținută doar de asociații nonguvernamentale, prin diferite proiecte sau campanii umanitare.

Proiectul și-a propus sa demonstreze că un plus de conștientizare a nevoii de consiliere medicală ajuta la îmbunătățirea stării de bine a bolnavilor în timpul spitalizarii, în acest fel scurtandu-se perioada de spitalizare și timpul de recuperare.

Tinand cont de specificul Corpului European de Solidaritate, legat de promovarea solidarității ca valoare, în special a incluziunii sociale, prin translarea pe spre piața

muncii datorită dobandirii de competente, am formulat următoarele obiective:

  1. Îmbunătățirea comunicării i de tip jargon medical și simplificarea ei pentru a fi ușor înțeleasă în limbajul comun. Voluntarii vor fi instruiți pentru a interactiona cu bolnavii, în același timp ei dobândind competențe care le vor fi utile pentru a le crește gradul de angajare.
  2. Creșterea nivelului de educatie medicala, pentru voluntari si pacienții dintr-o instituție sanitară, din secțiile chirurgicale.
  3. Scăderea anxietății legată de spitalizare, pentru bolnavi și familiile lor, personal medical și membrii comunității .
  4. Promovarea oportunităților Corpului European de Solidaritate și formarea unei rețele de organizații cu care sa dezvoltăm proiecte similare.

 

Există multe probleme care se vor reduce prin această intervenție : lipsa încrederii în actul medical, complicații legate de evoluția bolii și căutarea surselor de informare în zone neverificate, iar pentru spital se așteaptă o creștere a încrederii personalului medical în forțele proprii, în ce priveste reusita terapeutica si, de ce nu, o politica de management orientata si spre servicii mai ancorate in zona umanitara, dar care au efect direct asupra calității muncii lor.

Pentru voluntar, se așteaptă să îi crească interesul pentru o potențială carieră în acest sector și să își îmbunătățească competențele atât în sfera de relaționare interumana, toleranță și compasiune, cât și in cea de prezentare, vorbit în public, dobândire de încredere în sine, abilități de viață independentă .

Noutatea adusă prin acest proiect este ca nu s-a încercat niciodată introducerea unor servicii între pacient și medic, care să faciliteze înțelegerea informațiilor și urmărirea felului în care aceasta va influența direct complianta terapeutică .