Un interviu acordat de Lea Gerault catre Agentia Nationala din Franta: Proiectele de solidaritate in vremuri de pandemie

“Trăim cu toții un moment special și nu putem scăpa fără solidaritate”

Cu ceva timp în urmă, Léa, în vârstă de 18 ani, ne-a povestit intr-un prim interviu despre așteptările ei legate de voluntariatul european pe care a ales să-l facă in Romania, pe parcursul a 7 luni.

Reflecții personale pe timp de pandemie:

Sunt în România, in cealaltă parte a Europei de Franța, departe de familia si prietenii mei. Ar fi o minciună să spunem că este stim ce ne asteapta în fiecare zi. Situația în care ne regăsim nu este usoara pentru nimeni, dar trebuie totuși să o acceptăm pentru a ne proteja. Izolarea si distantarea socială, nu am constientizat-o imediat, deoarece sunt departe de familia și prietenii mei deja de câteva luni, iar singurii oameni care contează cu adevărat pentru mine în România sunt voluntarii din proiectului meu, cu care impart aceasta perioada de izolare.

Și totuși s-au întâmplat lucruri. Pentru că, chiar dacă credeam că sunt gata să experimentez totul, nu puteam ști cum voi reacționa la tot ceea ce urma să se intample. A fost o perioadă lungă care părea să nu se termine, in care mă întrebam cu adevărat ce făceam în România, ce făceam în viața mea, ce făceam cu viața mea. Am reflectat indelung asupra mea, a aspirațiilor mele, a viitorului meu, zi și noapte timp de câteva zile. Apoi, într-o dimineață, m-am trezit și am fost bine.

Nu aș putea spune că sunt în mod constant bine, dar din acea zi, consider această izolare ca o oportunitate de a descoperi lucruri noi. De exemplu, încep să filmez si sa editez o mulțime de videoclipuri și o fac cu mare placere.

In izolare învăț de asemenea să îmi organizez zilele, ceea ce nu am făcut niciodată  și care cu siguranță va fi util în viața mea viitoare.

Acum, in izolare, sunt încântata să-mi văd din nou familia. Mi-a fost extrem de frică initial, cand ma gandeam ca o să revin în Franța după proiect: daca am schimbat mediul timp de câteva luni, ma mai puteam re-adapta? In reflectia din ultima vreme, mi-am dat seama că familia mea va face tot posibilul pentru a mă face să mă simt bine când mă voi întoarce. Am realizat aici că familia mea este cel mai prețios lucru.

Adaptați-vă voluntariatul și rămaneti conectati

Și din moment ce activitățile legate de proiectul meu s-au „oprit” (s-au suspendat orele școlare și toate activitatile din centrul de zi), a trebuit să ne adaptăm și să găsim alte activități de făcut pentru a ne păstra energia. Ne-am adaptat și avem o mulțime de activități: toată lumea face lucruri diferite. De exemplu, doi voluntari germani fac în mod regulat sesiuni pe Skype cu tinerii români care doresc să învețe limba germană. Doi dintre noi facem muzică și o postăm pe social media. Unii au realizat deja ateliere live pe diferite platforme precum Google Hangouts si Zoom, pe diferite subiecte (cum să vorbești în public? cum să scrii o poezie?). De asemenea, cu toții scriem articole pe diferite subiecte, fie în engleză, fie în limba noastră maternă. Trei dintre noi au produs un podcast care vorbeste despre viziunea noastră ca străini din România, prin întrebările pe care le-au pus localnicilor români. De asemenea, realizăm diverse videoclipuri  (unde vorbim despre viata de voluntar inainte si dupa pandemie, despre asteptarile si implinirile noastre ca voluntar,  dar și videoclipuri creative, precum un video stop motion cu plastilină pe tema discriminarii  – vezi un platou de filmare video stop motion in fotografia de mai jos), ateliere de decoratiuni, jocuri. Postam despre toate aceste activități pe pagina de Facebook a asociației noastre si pagina Creacting Yourself. Pe Instagram @creacting_yourself, postăm diferite lucruri: vești bune din întreaga lume, cum să ne ocupăm timpul pe timp de izolare, rețete culinare cu buget redus etc.

Solidaritatea, dorința de a te implica si mai mult

Este dificil să dai o definiție exactă a solidarității. Însă acum cred că putem și ar trebui să fim toți împreună. Pentru mine, astăzi, solidaritatea înseamnă sa fii in contact cu cei dragi si sa ii protejezi, sa respecti recomandarile pe timp de izolare. Conteaza si încurajarea celor care lucrează în domeniul medical, respectul pentru noi înșine și pentru altii. Trecem cu toții printr-un moment special și nu putem ieși din el fără solidaritate. Dar mai presus de toate, dorința mea de a mă implica într-o organizatie nonguvernamentala a crescut cu adevărat. Întotdeauna am vrut să-mi acord timpul necesar pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, direct sau indirect. Și, chiar acum, cu toții vedem si ne emotionam cum oamenii din mediul medical se luptă pentru a salva vieti. Aș dori să îi ajut mai mult decât orice. Aș dori să-i ajut pe toți cei care suferă in această criză. Vreau să ma dedic trup și suflet pentru cauze caritabile, pentru că am capacitatea de a face acest lucru. Acum sunt pe deplin convinsa că asta vreau să fac. Nu prea știu ce ma asteapta, dar știu că vreau să o fac.

În plus, sunt mult mai încrezătoare în direcția pe care vreau sa o urmez în carieră, decât înainte. Anul viitor voi merge la facultatea de drept. Și, desi la început, nu eram foarte sigur de alegerea mea, acum sunt sigura.  Vreau să știu ce drepturi avem, pentru a putea ajuta cel mai bine persoanele care au nevoie.

Contact : Léa Gérault
lea.gerault@hotmail.fr
@coquelidob

Interviul in limba franceza aici