Au trecut deja trei luni de cand sunt aici în România, Constanța, ca voluntar SEV și pot spune că prima mea etapă de mare descoperire a fost finalizată cu succes. Acum, când șocul cultural a trecut, vreau să vorbesc despre sentimentele pe care le-am avut in aceasta perioada de 3 luni. Îmi amintesc ziua în care am ajuns în România, ca si cum ar fi fost ieri. Îmi amintesc starea de confuzie, când m-am trezit eliminata din zona mea de confort, printre atâția oameni necunoscuti, de naționalități diferite și de sentimentul permanent de frică. Dar mi-am dat seama că este cea mai mare provocare pentru mine, așa am învățat să mă schimb, să devin independenta. Nu a fost un examen greu pentru mine, pentru că aici am găsit oameni la fel ca mine și împreună am decis să fim prieteni. Așa mi-am făcut aici prietenii mei români …

Primele zile au trecut, iar frica și confuzia au disparut. Dar astăzi, când mă întreb ce am invatat până acum, sunt mai multe lucruri despre care pot vorbi, mai importante decat neplacerile de la inceput… În primul rând, simt cât de puternica sunt. Acum sunt mult mai experimentată. În timpul SEV, am o parte de o experiență practică atât de mare, asa cum nu am avut în toată viața mea. Am întâlnit mulți oameni noi și am avut șansa să cunosc relații interesante, plăcute, mai puțin plăcute sau mai bune. Proiectul mi-a oferit șansa de a-mi îmbunătăți abilitățile de comunicare și de grup și de a mă vedea dintr-un unghi total diferit. Am realizat parti bune și mai puțin plăcute ale caracterului meu și am început să învăț și să mă dezvolt în fiecare zi.

Merită menționat faptul că, dincolo de unicitatea ființei umane, m-am confruntat cu diferențele culturale . Acest lucru m-a ajutat să-mi dau seama cum poate fi lumea, atât de mică și atat de mare în același timp. M-a făcut să devin mai deschisă, mai tolerantă și am câștigat mulți prieteni din diferite părți ale lumii! Următoarea mare provocare este activitatea mea, care este cu adevărat uimitoare și interesanta. Lucrez cu copiii, în trei locații diferite. La școală facem lucruri diferite, antrenament asertiv și prezentare despre culturile noastre. În Agigea, lucrul principal pe care trebuie să-l facem este să ne împărtășim dragostea și căldura. Folosim diferite tipuri de instrumente pentru a le afla copiilor nevoile și observam lucruri care uneori pot fi foarte triste. În Centrul Cultural  Corbu, avem o prezentare despre Georgia și este foarte interesant pentru noi să ne prezentăm cultura, deoarece majoritatea nu au nicio idee despre Georgia. Continuăm să explicăm că avem munți și stațiuni turistice și că există o singură Georgia, minunată.

Cealaltă parte foarte importantă a SEV-ului meu este mai practică. În calitate de licențiat al Facultății de Științe Umaniste, într-adevăr nu am competențele practice de a folosi tehnologii moderne, cum ar fi diferite programe de calculator sau aplicatii digitale. Sarcinile de zi cu zi în organizație mă ajută mult să mă îmbunătățesc în această direcție și să descopăr abilitățile mele de a folosi programe digitale moderne. În plus, în timpul participării mele, am participat activ la numeroasele inițiative organizate de organizația noastră. Am avut un training de activitati outdoor, care a fost de neuitat! Dar experienta mea de voluntariat 3 luni de pana acum nu a fost doar lucru și studiu. Au fost noi aventuri și distracție! Mi-am descoperit un nou hobby – călătoresc! Am avut prima călătorie lungă a vieții mele în orașele din România când am vizitat Bucureștiul, Sibiul, Brașovul, Sinaia si Bran.

Pentru a rezuma, ce anume a fost experienta SEV de până acum? A fost învățarea de zi cu zi, dobândirea de noi abilități, întâlnirea cu noi oameni, călătoriile, experimentarea de noi lucruri și explorarea lumii interioare și exterioare. Când mă întorc în Georgia … dar nu, nu voi vorbi despre viitor. Singurul lucru pe care îl știu este că voi colecta cunoștințele și experiența în fiecare zi, care ma ajuta sa cresc în fiecare zi. Să vedem ce aventuri ma asteapta pana la finalul experientei in Romania!

Acest material reflectă doar opiniile autorilor, iar Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură a Comisiei Europeane nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.