Constanța este gazdă timp de 7 luni pentru 4 tineri din Spania și Georgia, sosiți în România pentru a desfășura un proiect intitulat Human Skills for Human Life, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Oportunitatea se numește Serviciul European de Voluntariat și poate fi accesată de orice tânăr între 17-30 ani din Europa.

Asociația pentru promovarea educației creativ-ecologice și abilităților inovative și-a dorit finanțarea acestui proiect la Constanța pentru că din peisajul ONGistic local lipsea această ofertă. Deși programul se desfășoară din 2007 în România, la Constanța au mai fost încercări timide, nu întotdeauna bine evidențiate.

Însă începând cu 2017, copiii din Centrul de Zi Agigea, de la cele două școli din Corbu și Săcele, dar și Școala Gimnazială 29 sunt beneficiarii activităților educaționale desfășurate de cei 4 voluntari. Prin joc și metode ale educației non formale învață împreună despre traiul printre oameni. Nu e destul să vii dintr-o familie mai săracă sau mai bogată, să fii premiant la concursuri sau, dimpotrivă, să porți etichetele elevului-problemă, pentru ca să știi lucruri de bază despre conviețuirea dintre oameni. Uneori școala devine o junglă, teren al agresiunilor de tot felul, indiferent de statusul social, iar tinerii care se pregătesc să se angajeze nu sunt suficient de încrezători în sine pentru a-și accesa potențialul – cam aceasta este, pe scurt, nevoia căreia i se adresează proiectul.

“La început elevii erau interesați să-și ducă la bun sfârșit sarcinile de lucru în speranța că astfel se vor remarcă în fața voluntarilor; apoi au fost dornici să-i iscodească, să afle cine sunt și ce pot invăta nou de la ei. A urmat colaborarea directă în activitătile desfăsurate la clasă și a culminat interacțiunea cu sesiunile de prezentare a țărilor natale ale voluntarilor la care cei mici au fost numai ochi și urechi….ok…și guri căscate!” ne spune un cadru didactic de la Școala 29.

Dacă vă întrebați care ar fi impactul acestor activități, iată unul din cele mai frecvente răspunsuri: “ Copiii au întrebat când mai vin voluntarii. Și au pus întrebări suplimentare în legătură cu ceea ce le-au prezentat. Și-au dorit să afle informații și despre alte țări europene.”

Dincolo de scopul specific al oricărui proiect, ceea ce rămâne este interacțiunea dintre culturi. Informațiile despre oameni diferiți, cu obiceiuri diferite sunt aduse sub forma unor povești prin viu grai. Uneori ele sunt aduse și în manieră gustativă, sau prin cântec, mișcare și interacțiune. Devine astfel o experiență completă a cărei valoare de învățare este dovedită.

În luna februarie vor fi organizate două seri interculturale, spaniolă și georgiană, pentru publicul larg.

 

*Acest material este rezultatul conferintei de presa desfasurata pentru promovarea proiectului Human Skills for Human Life si a fost preluat de  Replica de Constanta. El reflectă doar opiniile autorului, iar Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură, precum și Comisia Europeană nu este responsabilă pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.